Jan 6, 2011

Blur dengan diri sendiri..

Assalamualaikum w.bt.

Hari ni sudah masuk 2 Safar 1432H (6 Januari 2011).huhu..apa yang ana dah wat ek setakat ni??Final Year Project pn tunggang terbalik.Project subject2 lain pun ada problem yang tak solve lagi.uwaa!!!rase takleh bernafas gak la skrg ni. tibe2 da tak boleh nak plan mase depan..
Tak taw knape sem ni dgn sem lepas mmg jadi "Amy Natasha Adam yg blur"!!

Dulu ana mmg da ada target apa nak wat pas habis blaja, da fix da nak watpe. tp disebabkan ana da makin jadi org blur so ana ada wat flow of future planning bia pas da grad ana bukan manusia yg blur.(asik blur je.bape byk blur da..).Ok, come to the sense, I've two choice for this time being.

1) Keje lepas habis belajar, atau
2) Further study.

Berikut adalah flow tu.(buruk ngat tulisan.haha..)



Nampak tak??maap la na, blur lak tulisan tu.same gak la cam tuannye ni. Of coz "Kahwin" takkan out of the list, sebab ana mmg target nak dpt anak, nak jadi ibu mithali.kuikui...


Lepas ana wat flow ni, baru ana prasan yang sbenanya ana lum btol2 ready tuk hadapi dunia sebenar kat luar sana.huhu..ana terfikir adakah ana akan hepi dengan apa yang akan ana wat pasni? ana ngah tercari2 gak 1 lagi plan selain tuk kepentingan diri sendiri. ana nak sangat wat 1 keje kebajikan dan dakwah.

Teringat kat kata2 mak ana, "Mak tak kisah anak2 mak jadi orang berpangkat besar atau tak, asalkan anak2 mak jadi orang yg berguna pada orang lain."huhu..so, ana harap 1 hari nanti ana akan dapat wat keje2 kebajikan even ada komitmen tuk cari rezeki hidup.

Apa pun planning kita suma kita kene ingat bahawa "Kita merancang dengan cita-cita, ALLAH merancang dengan cintaNYA..dan Allah shj sebaik2 perancang utk hamba2NYA.." (amek dari status FB sahabat ana.hehe..)
So, if plan kita tu tak tercapai pasni, kita kene la redha dgn apa yg telah Allah tetapkan tuk kita, tp dgn syarat kita dah berusaha.

“Tiada suatu bencana pun yang menimpa di bumi dan (tidak pula) pada dirimu sendiri melainkan telah tertulis dalam kitab (Lauhul-Mahfuzh) sebelum Kami menciptakannya. Sesungguhnya yang demikian itu adalah mudah bagi Allah. (Kami jelaskan yang demikian itu) supaya kamu jangan berduka cita terhadap apa yang luput dari kamu, dan supaya kamu jangan terlalu gembira terhadap apa yang diberikan-Nya kepadamu. Dan Allah tidak menyukai setiap orang yang sombong lagi membanggakan diri.” [QS. Al-Hadiid (57): 22-23]

"Musa dan Adam berdebat. Musa berkata, "Hai Adam, engkau ayah kita. Engkau telah merugikan kita dan mengeluarkan kita dari surga. Adam berkata. 'Engkau Musa, telah dipilih Allah untuk berbicara dengan-Nya dan Allah menulis Taurat untukmu dengan Tangan-Nya, apakah engkau mencelaku karena sesuatu yang telah ditentukan (ditakdirkan) Allah untukku empat puluh tahun sebelum Dia menciptakanku?' Adam pun mengalahkan Musa." (Diriwayatkan Muslim).

Lastly nak mintak dari suma yg membaca entry ana kali ni, mintak tlg doakan ana tuk mudah hadapi interview keje pada 14hb Januari 2011 (Jumaat, 2 pm) minggu depan. Ni 1st time ana kene walk in interview keje.huhu..rase sangat takut dan teruja. Moga Allah sentiasa bersama kita suma.Amin! (^_^)



Wallahua'lam..

4 comments:

Sri KaNdi^soLehah^_^ said...

salam kak...
saya nampak perkataa 'KAHWIN'
~~bila tu??xsabar nk g jalan2 ke segamat......

Amy Natasha Adam said...

w'salam adah..
taktaw lagi dik.huhu..nga tggu calon yg dtg..doakan akak yerk..=)

Farhana said...

salam kak amy..gudluck tok interview nnt..g 1, ana rs better akak keje dlu, heee

Amy Natasha Adam said...

w'salam ana..thanx dik!doakan akk taw..tula keje dulu kan..ne taw rezeki kat keje.hehe..=)