Jun 5, 2011

Si Nobita Yang Malang

Assalamualaikum w.b.t

Cerita si Nobita yang malang bukan lagi asing bagi kita semua. Berkisarkan seorang kanak-kanak jepun yang malas belajar, suka mengharapkan bantuan Doraemon yang ada kuasa ajaib.
Memang cerita ini hanya ditontoni oleh kanak-kanak sahaja. Golongan dewasa sudah tidak ambil endah dengan cerita animasi ini lagi.

Jika kita betul-betul selidiki kisah Nobita yang malang ini, kita akan tahu apa keburukan cerita ini.hehe..rasa janggal juga bercerita tentang kartun yang dihasilkan oleh bangsa Jepun ini.

Apa pun ana rase nak ceritakan kisah Nobita ini. Kalau kita sedar, sebenarnya masyarakat kita hari ini kebanyakannye semuanya seperti si Nobita yang malang. Betul atau tidak, kita ada sikap-sikap seperti Nobita ini?

1)Malas
2)Lemah
3)Kuat mengalah
4)Tidak suka berusaha
5)Suka beri alasan
6)Tidak bijak mengatur hidup
7)Cuai
8)Degil
9)Nakal
10)Tidak suka belajar
11)Suka mencari masalah
....dan banyak lagi..

Fuh, penat juga nak gunakan perkataan skema dalam blog ni.hehe..
Dari senarai di atas, tidak banyak sedikit pun akan ada sikap itu dalam diri kita..Mungkin kita sudah cukup matang untuk menilai sikap negatif ini.
Tetapi, bagi kanak-kanak yang menonton cerita Nobita ini, adakah mereka faham bahawa sikap Nobita itu adalah sikap yang negatif..

Kita hanya biarkan anak-anak kita terus menonton kisah Nobita yang menjadi bahan ketawa..Kanak-kanak adalah golongan yang perlukan bimbingan dari orang dewasa. Jika mereka terus hanya bergelak ketawa mengikuti kisah Nobita, dan makin hari mereka jadi makin malas, jangan salahkan Nobita itu. Kartun yang hanya dicipta sebagai bahan hiburan.

Tidak mahu berhujah panjang. Kita semua boleh fikirkan apa impak kisah SI NOBITA YANG MALANG!!

wallahua'lam..

*2 minggu lepas ada ikut tengok movie Doraemon dengan adik sepupu kat astro..huhu..tah pape la cerita tu..moga jadi iktibar...