May 27, 2011

Kita Yang Tiada Daya..



Assalamualaikum w.b.t

Lamenya......... tak jenguk laman sesawang ana ni...huhu...kesian kat dia sebab ana dah lame tak mengemas dan menjamu tetamu blog ni..

Ok nak cerita apa sebab dah lama tak update, nanti panjang plak entry ni.cume cerita ana terbaru sekarang ialah ana dah tamatkan degree ana (even result final year projek tak keluar lagi) dan ana sedang bergiat aktif mencari kerja bagi nak menanggung family ana..huhu..

Yela, name pun anak sulung..so tanggungjawab pada family teramat la besar..apa-apa keingingan sendiri mesti ditolak ketepi terlebih dulu..huhu..

Bila dah melangkah ke alam dewasa ni ana baru sedar yang bukan mudah nak pikul amanah sebagai khalifah pada masyarakat dan keluarga..ilmu yang kita dapat sepanjang pengajian nanti tula yg akan membantu kita tuk contribute pada community..

Rasa-rasanya suma tahu mengenai kejadian tanah runtuh di hulu lan
gat baru-baru ni..moga mereka-mereka yg ditimpa musibah itu suma akan diberi ganjaran yang besar dari Allah.Amin!


Sebenarnya dalam hidup kita takkan penah ada pasang surut dengan dugaan dan mehnah hidup..ada dikalangan kita akan makin diduga makin dekat dengan Tuhan..ada pulak yg makin kufur dengan Tuhan..
Kita hanya mampu berusaha dan merancang..tapi yg lebih berkuasa hanyalah Sang Pencipta..kita tiada daya dlm menolak sebarang takdir yg Dia tetapkan..


Tidak semua manusia yang kaya itu sempurna..dan tidak semua manusia yang miskin itu penuh dhaif..
Tidak semua manusia yang cantik itu disukai..dan tidak semua manusia yang cacat itu dibenci..
Tidak semua manusia yang betah berbicara itu disenangi..dan tidak semua manusia yang pendiam itu dihindari..
Tidak semua manusia yang langsing itu tidak pernah sakit..dan tidak semua manusia yang berbadan gempal itu berpenyakit..
Pokok pangkalnya..adakah kita ini akan berpuas hati dengan diri kita jika Allah berikan segala keinginan yang kita impikan?
Sejauh mane kita akan selamat dengan bala bencana jika sekeliling kita ada pengawal yg menjaga kita?
Besyukur itu lebih baik dari sikap meminta-minta yang keterlaluan..
Tapi jangan pula menjadi manusia yang hanya berpuas hati dengan perut sendiri kenyang, tidak hirau manusia yg kelaparan..
Belajar menjadi manusia yang hebat usahanya..tapi tidak pernah merungut dengan hasil yang kecil..
Jangan pula makin hebat diri kita, makin bongkak mendongak dunia..
Memberilah pada mereka yang perlu..
Usah lokek memberi..Kerna kita suma pernah menjadi si peminta..
Mereka yang memberi itu lebih mulia dari yang meminta..
Mulia di sisi manusia dan alam semesta..
Bertambah mulia di sisi Yang Maha Esa..


Wallahua'lam..


2 comments:

SizZLing SuZai said...

salam..akk rindu sy x haha.. ^^ a really nice entry here kak..

Amy Natasha Adam said...

w'slm dik..hehe..rindu bangat sama kamu!huhu...rindu nak b'gurau2 dgn sume!nti time akk convo kt jmpe ea..thanx jujai!ala, entry simple sgt..akk x smpt nak update blog ni..wuwu..