Feb 8, 2011

Hidup + Mati = Mamai

Assalamualaikum w.b.t

Pukul 1.30 am. Ana masih cuba bulatkan mata yang dah start nak tertutup ni.Sangat mengantuk!!huhu..Tengah nak paksa diri try lukis Kinematic Design Gear Box ni. Gear pun nak kene lukis.Tak reti pun nak buat.Last2 tengok member punya jawapan.Tak malu sungguh!hehe..

Tapi dalam ngantuk2 ni juga ana ketegak sangat nak update blog (loghat kedah dah keluar).ngeh3!Sebenarnya ana nak cerita pasal Hidup dan Mati. Ada kaitan dengan Mamai ke tak pun ana taktaw.hehe..


Sudah 23 Tahun Hidup Buat Apa??

Ana baru perasan umur ana sudah menjangkau suku abad (dah nak dekat umur 24 tahun --> 25 tahun). Bila kira ikut abad ni baru terasa diri ni dah tua. Maknanya dah hidup lama dah kat dunia ni!aish,tapi tula kan. Bila fikir2 balik, sepanjang 23 tahun lebih ni bape banyak masa yang ana telah manfaatkan. Lepas kira2 bahagi, tolak, tambah, berikut masa yg ana spend untuk aktiviti2 sepanjang 23 tahun (taktaw betul tak kira ni.ngehehe..):

1) Tidur = 83950 jam = 9.6 tahun

2) Makan = 6296.25 jam = 0.7 tahun

3)Aktiviti sampingan (buang air, mandi, berborak, facebooking, buang masa..huhu..) = 41975jam = 4.8 tahun

4) Aktiviti yang boleh dikira bermanfaat = 69258.75 jam = 7.9 tahun


Ish3! Lamanya tidur!huhu..Dekat 10 tahun tuh!


Sudah Ready Nak Hadapi Saat Mati?


Ha, ni soalan maut ni.huhu..Siapa2 pun kalo kene zasss dengan soalan ni mesti takda siapa yang mampu jawab.
Takutnya!!Ana sudah tentu tak ready lagi. Banyak lagi yang belum diperbaiki dalam diri ana yang daif ni. Umur makin lanjut. Makin bertambah usia, makin dekat dengan mati.Takda yang nak dibanggakan dengan usia dan kematangan kalau bila bab mati kita bagi macam2 alasan untuk diminta dipanjangkan umur..
So, kene beringat setiap masa. Hidup itu InshaAllah, Mati itu Pasti!Macam mana ana nak berjumpa dengan Allah ni kalo masa yang bermanfaat ana gunakan cuma 7.9 tahun dari 23 tahun??Malu dan sangat malu!!


So, Jangan Mamai!!

Kita hidup di dunia jangan MAMAI.
Jasad kita hidup, tapi jiwa kita mati..

Otak kita berisi, tapi sempit tidak berfikir..

Hati kita kelat tidak berperasa, berlumut tanpa penyucian..

Ruh kita berkeliaran, bernyawa tanpa pimpinan..

Sihat tulang empat kerat, tapi berkarat tidak bermanfaat..

Hidup yang diukur hanya sekali..

Hidup yang dibalas selamanya tiada berhenti..

Mati itu intermediate kehidupan abadi..
Maka janganlah kita MAMAI tanpa kesedaran..

Kelak kesal tiada penyudahan..

Manfaatkan hidup dengan pengabdian kepada Tuhan..




P/s: Masa yang bermanfaat bukan untuk kepentingan diri sahaja, tapi untuk maslahat manusia dan segala hidupan kat dunia. Jangan jadi macam HUSNI MUBARAK (Dia ialah Muhammad Hosni Sayid Sayid Ibrahim Mubarak (bahasa Arab: محمد حسنى سيد مبارك; lahir 4 Mei 1928)umur 82 tahun merupakan Presiden Mesir ke-4 sejak 1981) Memanfaatkan hidupnya dengan kezaliman!


Antaranya jasa Hosni Mubarak ialah membantu tindakan zalim Rejim Zionis mengenakan kepungan dan sekatan ekonomi terhadapa rakyat Palestin di jalur Gaza selama lebih tiga tahun dengan menutup pintu sempadan Mesir-Gaza di Rafah yang yang merupakan satu-satu pintu masuk ke Gaza melalui Mesir.

Dalam masa yang sama Israel termasuk AS faham benar sikap zalim Hosni Mubarak terhadap rakyat Mesir selama ini. Hosni Mubarak telah memerintah Mesir secara kuku-besi selama 30 tahun. Pemerintahan beliau tidak mengenal dan tidak menghormati langsung demokrasi. Hak asasi manusia suatu yang asing untuk beliau. Penjara hatta hukum bunuh adalah jawapan kepada sesiapa yang cuba menentang kerajaan . Kekayaan negara hanya untuk beliau, keluarga dan kroni. Hasilnya Mesir menjadi negara yang mundur dan miskin. (sumber http://www.pacemalaysia.net/index.php?option=com_content&view=article&id=222:siapa-selepas-hosni-mubarak-demokrasi-ataupun&catid=7:featured-articles&Itemid=15)


ZALIMKAN?????

Sama-sama kita muhasabah diri..Wallahua'lam..

2 comments:

Robi'ah El-Jawawi said...

kak, maaflah kalau kira-kira saya salah.1 abad bukan 100 tahun ke?kalau setengah 50 tahun.tak sampai lagi tu.jauh lagi.suku abad mungkin betul kot.hehe-aini

Amy Natasha Adam said...

Haha..yeke?akk pn tak sure sbenarya..kwn akk die ckp 1 abad 50 tahun.hehe..takpe2..nti akk btulkan..ngeeee..=)