Feb 13, 2011

Demi kasihnya Muhammad..Assalamualaikum w.b.t

Salam Maulidur Rasul buat semua sahabat-sahabat yg dikasihi fillah! Sekadar perkongsian, ana sangat-sangat suka baca cerita ni dari dulu lagi. Selalu ulang berkali-kali..Pasti menitis air mata tika baca kisah ni. Buat renungan bersama..

**************************************************************************************
Suasana di majlis pertemuan itu hening sejenak. Semua yang hadir diam membatu. Mereka seperti sedang memikirkan sesuatu. Lebih-lebih lagi Saidina Abu Bakar. Itulah pertama kali dia mendengar orang yang sangat dikasihi melafazkan pengakuan demikian.

Seulas senyuman yang sedia terukir dibibirnya pun terungkai. Wajahnya yang tenang berubah warna. "Apakah maksudmu berkata demikian wahai Rasulullah? Bukankah kami ini saudara-saudaramu? " Saidina Abu Bakar bertanya melepaskan gumpalan teka-teki yang mula menyerabut fikiran.

"Tidak, wahai Abu Bakar. Kamu semua adalah sahabat-sahabatku tetapi bukan saudara-saudaraku (ikhwan)," suara Rasulullah bernada rendah.

"Kami juga ikhwanmu, wahai Rasulullah," kata seorang sahabat yang lain pula. Rasulullah menggeleng-gelangkan kepalanya perlahan-lahan sambil tersenyum. Kemudian baginda bersuara:

"Saudaraku ialah mereka yang belum pernah melihatku tetapi mereka beriman denganku sebagai Rasul Allah dan mereka sangat mencintaiku. Malahan kecintaan mereka kepadaku melebihi cinta mereka kepada anak-anak dan orang tua mereka."

Pada ketika yang lain pula, Rasulullah menceritakan tentang keimanan ‘ikhwan’ baginda: "Siapakah yang paling ajaib imannya?" tanya Rasulullah.

"Malaikat," jawab sahabat.

"Bagaimana para malaikat tidak beriman kepada Allah, sedangkan mereka sentiasa hampir dengan Allah," jelas Rasulullah. Para sahabat terdiam seketika. Kemudian mereka berkata lagi, " Para nabi."

"Bagaimana para nabi tidak beriman, sedangkan wahyu diturunkan kepada mereka."

"Mungkin kami," celah seorang sahabat.

"Bagaimana kamu tidak beriman, sedangkan aku berada ditengah-tengah kamu," pintas Rasulullah menyangkal hujah sahabatnya itu.

"Kalau begitu, hanya Allah dan Rasul-Nya sahaja yang lebih mengetahui," jawab seorang sahabat lagi, mengakui kelemahan mereka.

"Kalau kamu ingin tahu siapa mereka? Mereka ialah umatku yang hidup selepasku. Mereka membaca Al Quran dan beriman dengan semua isinya. Berbahagialah orang yang dapat berjumpa dan beriman denganku. Dan tujuh kali lebih berbahagia orang yang beriman denganku tetapi tidak pernah berjumpa denganku," jelas Rasulullah.

"Aku sungguh rindu hendak bertemu dengan mereka," ucap Rasulullah lagi setelah seketika membisu. Ada berbaur kesayuan pada ucapannya itu.


***************************************************************************************


Demi kasihnya Muhammad..
Kami pohon ditemukan dirinya dalam diri kami..
Kami himpun kekuatan al-Badar dalam tentara kami..
Kami perkasakan rabitah hati mujahadah kami..

Ya Allah..
Meskipun kami pembinasa agung duniaMu..
Namun demi kasihnya Muhammad..
Masih terbentang luas RahmatMu..
Masih kekenyangan perut buncit kami..
Masih terderai ketawa kami..
Masih damai udara alam ini..

Demi kasihnya Muhammad kepada kami..
Dia turutkan kehambaannya kepadaMu..
Mengerah darah merah..
Menelan kepahitan resah..
Memulun akal semaksima..
Memisahkan kesenangan diri tanpa nista..

Terlebar sayap perlindungan buat kami umatnya..
Terpeta parut disusuknya..
Membungkus batu dikerangka kelaparan..
Melawan ulitnya malam di kala perang..
Memahat cinta umat didelima jiwa..
Dihatinya Muhammad..
Tidak kenal jurang bangsa..
Tidak terpisah hingga penghujung dunia..
Kasihnya kekar selamanya..


Nukilanku --> A-N-A


Selawat dan salam buat Baginda Nabi Muhammad S.A.W.
Ketika mendengar orang menyebut nama Nabi s.a.w . Sabda Nabi s.a.w : “ orang yang bakhil itu adalah orang yang tidak mahu berselawat ketika orang menyebut namaku di sisinya.“ (Hadis Riwayat At-Tirmidzi)
Wallahua'lam..
Sumber: http://www.facebook.com/topic.php?uid=172760470243&topic=10091

No comments: