Nov 15, 2010

Mana 1 pilihan anda?Komik ,majalah, novel ataupun buku yang nak kene study time exam??


Ana sangat suka baca buku2 cerita rakyat time kecik2 dulu.hehe..


Assalamualaikum buat sume! =)

Alhamdulillah ana baru je slesai dgn final exam tuk 2nd last semester final year ana.huhu..tinggal 1 sem je lagi nak habis degree,insha Allah.mohon Allah sentiasa bersama ana.amin!
Syukur juga dgn segale pertolongan Allah dlm menghadapi exam kali ni.kt sume da berusaha sedaya yg mampu, tp ad 1 lg usaha yg x perlu terhenti smpi habis exam je.teruskan usaha kt dlm ibadat2 sunat spt solat hajat,qiam dan tadarus..jgn krn waktu nak exam je kt lakukan sume ibadat tu..tp pas habis exam je, kt enjoy tanpa igt batas2nya..huhu..peringat tuk diri ana juga..

Focus entry ana kali ni tentang bahan2 bacaan yg kita baca..yela, selain bace buku manufacturing process dan design of machine kita kene ada gak bace buku2 yg bleh upgrade ilmu kita kan.hehe..
Mungkin ada di antara kite yg suke baca komik anime, smpaikan ada yg da kawen pn still suke bace komik..huhu..dahsyat tu..peminat setie naruto or pape jela anime..



Ada juga yg suke baca majalah2 yg ilmiah ataupun majalah gosip2..hehe..pesanan ana wat sesiapa yg suke bace bab2 gosip artis ni, hrp2 kurang2kan la, coz kadang2 kite tak sedar yg kita telah mengaibkan org lain dlm perbualan kita..yela, bile kite nampak artis ni yg bile berlakon pakai tudung, tp bile luar tv die pakai seksi2..kite akan mule la nak mengkritik artis tu..setakat nk amek tahu tu takpe, tp skdr membenci dlm hati, jgn smpai kt terus bawak kisah artis tu sampai ke mimpi kite..hehe..



Bagi para jejaka yg kacak lagi ensem, buang2 la hobi cuci mate dgn majalah yg agak meneruja kelakian kalian sume..(paham kot maksud ana??ape?tak paham??huhu..ala,majalah2 porno tu la.)."Kami tak men la majalah2 gitu la ana.Dosa2!!"..ha,baguslah kalu da tahu hukum.huhu..banyak lagi hobi yg berfaedah dari tgok2 bende gitu kan..men futsal ke,memancing ke, men baling selipar ke..ngeh3..

(Tak sanggup nak letak cth majalah tuuutttt..huhu..nauzubillah)

Yang terbaik bila kita rajin bace buku2 ilmiah. Majalah solusi ke, bace buku2 pendapat Prof. Dr. Yusof Qardawi ke, Nota Cinta untuk Lelaki ke, ataupun Aku Terima Nikahnya..hehe..mmg la ada setengah dari kita yang agak tak bercinta sangat dgn buku2 ni..tapi, rasenye, sudah masenye kita ambil tahu perkara yg berkaitan dgn isu ummat dan juga pembangun jiwa tuk jadi org yg lebih cemerlang!gemilang! dan terbilang!wah!semangat gitu!huahua..





"Ala,bosan la ana.bace buku2 yg serius ni!."..eh,tak bosan la..best ape!cube try test!mesti akan habis bace 1 mlm je..hehe..nak tahu tak, zaman sekarang ni, org boleh tipu kt dari mcm2 bentuk dan saluran..contohnye, kalu sahabat2 sekalian dah sampai seru nak menikah (hehe..topic hot student UIA yang final year ni.hehe..), kalu lelaki yg nak menikah tu tak sunat lagi ape hukumnya??hah!taw tak??so,cari sendiri kalu nak tahu.hehe..nanti tak pasal2 tak sah lak nak menikah.huhu..(releven ke contoh ana ni?keh3..)

Ana suka sangat bace novel!kalu dulu ana layan novel budak2 la..skrg ni ana da masuk alam dewasa so kene la luaskan ilmu yg sedia ada.instead of bace buku2 ilmiah, novel zaman skrg pun da byk improvement. kalu beli 1 novel je mcm2 isu boleh kita dapat..contohnye novel Bumi Cinta.(tulisan Habiburrahman El-Shirazy). "ala,balik2 cinta je ana ni.."...ish,sabar dulu.tak habis cite lagi.huhu..novel ni mengisahkan pasal seorang lelaki yg buat tesis master dia di Rusia.saat dia sampai di Rusia,mcm2 terjadi pada dia sehinggakan dia bertemu dgn seorang wanita, puak taliban yahudi..dan macam2 terjadi pada lelaki ni. Rusia yg penuh dgn pusat maksiat dan golongan yang anti Islam byk2 menguji perjalanan hidup lelaki tersebut yg kuat beragama..nak tahu apa jadi kat die??hehe..kene la bace sendiri..
Dari novel ni ana dapat imput tentang orang yahudi, ummat palestin, cara hidup org Rusia..dan mcm2 lagi..kdg2 bile da menghayat novel tu, rase macam ana ada kat Rusia je.huhu..best sgt novel ni!!superb!marvelous!hehe..



Novel2 penulis lain pun ana suka antaranya Ramlee Awang Mursyid dan Nurhayati Berahim.3 penulis ni memang ana suka dari dulu sampai skrg!hehe..



Tapi koleksi penulis yg terbaru ana minat kali ni Noor Suraya. Ana baru je bace 1 novel dia yg bertajuk "Jaja & Din".hehe..sgt2 best!..pasni nak try da follow karya2 die..



Banyak2kan lah membace, sbb dgn membace kita akan jadi org yg tak cetek ilmu.xpe, takat2 tahu pn takpe.asal jgn buta isu semasa. terlupa lak bahan bacaan yg plg penting, news paper.hehe..ni satu2nye bahan bacaan yg agak berat bg kaum perempuan ni nak follow.tapi rajin la nak bace by online.takpe2,asal jgn tinggalkan isu semasa ni terus dari hidup kita seharian.

Akhir kata, pesanan dari penaja "Majulah Hidup dengan Membaca".hehe..wassalam..

*Hari tu pegi MPH dengan Cik Atiqah, terliur tengok novel2 baru.poket nga kering.huhu..

1 comment:

aby said...

sama la kita..
RAM mmg superb..hehe :)